ESPATLLA TENDRA I MELOSA DE XAI AL FORN

espatlla de xai al forn

espatlla de xai forn

Sempre s’ha dit que per fer les coses ben fetes no s’ha de tenir pressa i en aquest cas ni pressa ni treball. Tot ho fa el forn mentre nosaltres gaudim d’una pel · lícula, d’un bon llibre o d’un bon vermut, … Amb aquesta recepta, seguint-la al peu de la lletra, us sortirà una de les millors espatlles de xai que hagueu fet a casa .

Us deixem la vídeo-recepta del nostre Canal de Youtube per si la voleu veure,… i com es diu normalment,…..si t’ha agradat el vídeo, Susbscriu-te al nostre canal.

YouTube Preview Image

INGREDIENTS PER A 2-3 PERSONES PER LA ESPATLLA DE XAI AL FORN (depèn de la gana que tinguem):

  • 1 Espatlla de xai 
  • 6 Patates 
  • 2 Cebes 
  • 2 Pebrots verds 
  • 2 Dents d’all 
  • 1 Llimona 
  • 1 Copa de brandi o conyac 
  • 300 ml de brou de carn 
  • Farigola, romaní i pebre 
  • Oli i sal 

ELABORACIÓ PER LA ESPATLLA DE XAI AL FORN:

  1. Preescalfem el forn a 140 º C, … si, si, ho dic bé a 140 º C (dalt i baix). 
  2. Si sou de pagès i teniu una destral a casa li doneu uns talls a l’espatlla per facilitar l’enfornat i els talls posteriors. Si no el carnisser de confiança ens ho farà. 
  3. Freguem bé l’espatlla amb oli i escampem per sobre amb sal, pebre, farigola i romaní. 
  4. Tallem mitja llimona a grills i els posem en els talls de l’espatlla. 
  5. Fem el mateix que abans amb les dents d’all. 
  6. En una safata apta per al forn posem una mica d’oli i incorporem l’espatlla. 
  7. Ruixem per sobre la meitat del brou. La resta de brou hi anirem afegint si veiem que li falta. 
  8. Introduïm la safata en la segona posició del forn començant des de baix. 
  9. Ho deixarem al forn entre 2h 45min. i 3 h. donant-li la volta cada 30 minuts. 
  10. Tallem les patates a rodanxes d’aproximadament 3-4 mm, tallem la ceba a rodanxes també i els pebrots verds en tires llargues. 
  11. Al cap d’1 hora de forn , traiem un moment l’espatlla i posem al fons de la safata les patates, les cebes i els pebrots i salpebrem. A continuació tornem a posar sobre l’espatlla i ho posem al forn una altra vegada.(Aquest pas cldrà fer-ho ràpidament)
  12. Al cap de les 2 hores de forn ruixem per sobre la copa de brandi i espremem també per sobre la mitja llimona que ens va quedar d’abans. 

Aproximadament entre 2 hores 45 minuts i les 3 hores estarà tendre i melós (el temps dependrà de cada forn).

NOTA: És molt important que anem donant la volta a l’espatlla cada 30 minuts i anem humitejant amb el suc de la safata.

SALUT I BON MENJAR!!

21 Comments

  1. Mónica
    13/11/2016 @ 10:57

    Hola, ahir vem fer aquesta recepta i la veritat es que surt molt tendra. Les patates agafen un gust bonissim. a partir d’ara em pasaré mes pel vostre blog. Gràcies.

    Reply

  2. Cuinateca.cat
    21/11/2016 @ 19:16

    Gràcies Mónica, ens alegra que hagi sortit bé la recepta. Tens raó, les patates agafen molt bon gust. Gràcies per seguir-nos!!

    Reply

  3. Pere Antoni
    21/11/2017 @ 15:56

    Bonissim! Gracies!

    Reply

    • Cuinateca.cat
      05/04/2018 @ 10:00

      Hola Pere Antoni, moltes gràcies pel comentari i disculpa la tardança en respondre.

      Reply

  4. Josep LLuís
    31/12/2017 @ 09:32

    Bon dia i bona recepta. “Dientes de ajo”: grans d’all. Si us palu.

    Reply

  5. Josep LLuís
    31/12/2017 @ 09:33

    Bon dia i bona recepta.
    Dientes de ajo: grans d’all.

    Reply

  6. Josep LLuís
    31/12/2017 @ 09:37

    Ups! els talls no es donen, es fan.

    Reply

  7. Josep LLuís
    31/12/2017 @ 09:40

    Aquest pas caldrà FER-LO rapidament… no fer-ho rapidament

    Reply

    • Cuinateca.cat
      05/04/2018 @ 10:28

      Hola Josep Lluis, prenc nota de les correccions dialèctiques. Hi ha vegades que escric tal com parlo col.loquialment. Gràcies i perdona per respondre tan tard.

      Reply

  8. Gabriel
    31/01/2018 @ 12:55

    El forn sempre a 140 graus?

    Reply

    • Cuinateca.cat
      05/04/2018 @ 10:31

      Si, si, sempre a 140°C, però vigileu perque cada forn es un món

      Reply

  9. Maria Guilera
    29/03/2018 @ 15:14

    Boníssima!
    I m’imagino que als seguidors del sr. Pompeu Fabra també els ha agradat… 😉

    Reply

    • Cuinateca.cat
      05/04/2018 @ 10:32

      Moltes gràcies Maria, segur que si

      Reply

  10. paulí Morer
    04/04/2018 @ 21:35

    Ho he fet tal com s’explica i m’ha quedat boníssima. L’espatlla sempre em quedava o seca o com bullida per dins i aquesta vegada ha sortit de restaurant.

    Reply

    • Cuinateca.cat
      05/04/2018 @ 10:35

      Moltes gràcies Paulí. M’alegro que t’hagi sortit bona. Els vostres comentaris ens fan seguir endevant, encara que no tinguem gaire temps.

      Reply

  11. Francesc
    24/05/2018 @ 10:41

    Què s’ha de fer exactament amb els alls?

    Reply

    • Cuinateca.cat
      24/05/2018 @ 11:15

      Hola Francesc,
      Fem com la llimona,, tallem en llàmines gruixudetes i les col.loquem entre els talls que tenim a la espatlla.
      Moltes gràcies per visitar la nostra recepta.

      Reply

  12. Conxita
    01/07/2018 @ 13:37

    Hi cuinat la vostre recepte i ha quedat la cuixa de be molt gustosa i molt tendre.
    Continuare fent les vostres receptes. Gràcies.

    Reply

    • Cuinateca.cat
      01/07/2018 @ 14:03

      Em fa molta il.lusió que hagis fet la nostre recepta i encara més que t’hagi agradat. Comentaris com aquest ens fa seguir endevant. Moltes gràcies Conxita!!

      Reply

  13. Conxita
    01/07/2018 @ 13:38

    Hi cuinat la recepte de cuixa de be, i molt bona i tendre, repetire. Gràcies

    Reply

    • Cuinateca.cat
      01/07/2018 @ 14:04

      Moltes gràcies Conxita!!

      Reply

Podeu deixar el vostre comentari

*

16 + 5 =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.