XAI AL FORN AMB PATATES I ALLIOLI DE POMA EN LA SEVA ESSÈNCIA

xai al forn amb patates i allioli

No direu que no us ve de gust els diumenges aixecar-se tard, esmorzar en família i fer una passejada per alguna rambla o parc. Després arribar a casa i menjar xai al forn amb patates i obrir una ampolleta de cava …. doncs això és el que he fet aquest cap de setmana amb la família i a sobre ha fet un solet diví, per donar-li un toc de diferència he fet un allioli de poma amb el suquet que ha deixat anar el xai, per sucar-hi pa!!

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES PEL XAI AL FORN:

  • 1 Kg de espatlla de xai a trossos 
  • 6 Patates mitjanes 
  • 1 Ceba 
  • 1 Poma 
  • 200 ml de brou de carn 
  • 170 ml de conyac o brandi 
  • Oli, sal, farigola, romaní i pebre 

Per fer l’allioli de poma :

  • 200 ml d’oli de gira-sol (també podeu 100 ml d’oli de gira-sol i 100 ml oli d’oliva) 
  • 1 ou 
  • 1 1/2 grans d’all 

ELABORACIÓ PEL XAI AL FORN:

  1. Preescalfem el forn a 200 º C 
  2. afegim una mica d’oli  a una safata per a forn. 
  3. Pelem i tallem les patates a rodanxes com a màxim de 1/2 cm de gruix i la ceba ben fina. 
  4. Tallem la poma a grills. 
  5. Posem una base de patates a la safata, salpebrem i afegim la farigola i romaní i un raig d’oli. 
  6. Posem a sobre la ceba tallada i a continuació una altre capa de patates, tornem a salpebrar i amanir amb farigola i romaní amb el seu rajolí d’oli. 
  7. Afegim les pomes tallades a sobre i  afegim el brou de carn. 
  8. Introduïm la safata al forn. 
  9. Als 10 minuts afegim el brandi o conyac i posem a sobre els trossos de xai prèviament salpebrats. 
  10. Quan hagin passat uns 25-30 minuts des que vam posar la safata o bé quan veiem un color dauradet al xai donar-li la volta a la carn. I als 45-50 minuts estarà a punt. 

Els temps de forn són aproximats, tot dependrà del tipus de forn i del gruix del xai.

Elaboració del allioli de poma en la seva essència:

  1. En un got de batre afegim 3 cullerades del suc que ha deixat anar el xai a la safata del forn. 
  2. Incorporem 2 grills de poma de la safata. 
  3. Afegim una mica de sal. 
  4.   Enrasem amb oli de gira-sol fins a la marca de 200-225 ml. 
  5. Batem bé fins homogeneïtzar tot. 
  6. A continuació afegim 1 ou i anem batent poc a poc des del fons fins a dalt. Esperar uns segons abans d’anar avançant cap amunt perquè es vagi emulsionant. 

NOTA: Amb 2 grills de poma l’allioli queda suau per acompanyar la carn i les patates, si volem més dolçor afegirem més poma.

SALUT I BON MENJAR!!

Podeu deixar el vostre comentari

*

20 − 2 =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.