DENOMINACIÓ D’ORIGEN PENEDÈS

viñedo penedes

 

SITUACIÓ

 De la Serralada Prelitoral al Mediterrani, del Llobregat al Gaià. Terra i sol, vinya i vi … en harmònic equilibri per nodrir la qualitat dels vins DO Penedès

 mapa penedes

LA TERRA I EL CLIMA

 La terra de la DO Penedès és àmplia i oberta i s’estén al llarg d’una gran franja de territori entre mar i muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. Dins d’aquest marc natural, els nostres vins, provenen de les millors vinyes seleccionades de la zona.

 ZONES

 Enmig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del Penedès. Tres zones diferenciades constitueixen la DO: el Penedès Superior (propera a la Serralada Prelitoral), el Penedès Marítim (al costat del mar i de la Serralada Litoral) i el Penedès Central (entre una zona i una altra).

 MICROCLIMES

 La Denominació d’Origen Penedès disposa d’una gran diversitat de microclimes, conseqüència de la proximitat litoral i de l’altitud. La climatologia és típicament mediterrània, és a dir, suau i càlida. La zona del Penedès Marítim (Baix Penedès i Garraf) és més temperada per la influència i proximitat de la mar. El Penedès Superior (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia i Baix Llobregat) té precipitacions més freqüents i de major contrast entre temperatures màximes i mínimes. El Penedès Central (fonamentalment Alt Penedès) és el compendi de tots dos microclimes.

 SINGULARITAT

De la singularitat de la DO Penedès és la diversitat dels seus vins. Mil sabors, aromes, cossos i estructures … són el fruit de les diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes o del blau de les aigües mediterrànies.

 VARIETATS BLANQUES

 

uva blancaLa DO Penedès, àmpliament reconeguda per la seva qualitat en els vins blancs, combina una oferta de vins elaborats amb les varietats tradicionals (xarel · lo, macabeu i parellada) amb altres que amb els anys s’han introduït i aclimatat amb èxit (chardonnay, Riesling , sauvignon Blanc …). I amb els vins del xarel.lo com estendard de la DO, els vins del Penedès són tot aroma, sabor i qualitat. Un plaer per als sentits.

 

Els vins blancs del Penedès ofereixen una riquesa aromàtica durant tot el període de joventut, entre el primer i segon any. Amb una textura suau i un bon equilibri entre acidesa i alcohol.

Els elaboradors ofereixen també blancs de fermentació en bóta o de criança que permeten descobrir altres extraordinàries sensacions i evolucionar positivament entre dos i cinc anys. A l’hora d’acompanyar els àpats, els blancs lliguen amb menjars suaus, preparades sense salses, com peix, marisc, ostres, ous, plats freds i formatges frescos o semisecs.

 VARIETATS NEGRES

 Fruit de l’experimentació, de la constant innovació i de la recuperació de varietats pròpies que havien desaparegut i l’atenció a les noves tendències dels paladars, la DO Penedès ofereix una àmplia i exquisida gamma de vins negres de qualitat. Tot un luxe per als sentits .

uva negraEls vins negres del Penedès milloren amb el pas del temps si es mantenen en les condicions apropiades (protecció de la llum, olors i vibracions, temperatura uniforme no superior als 15 ° C). Segons la collita i el tipus de raïm, poden evolucionar entre 4 i 5 anys. A la taula, per acompanyar un reserva negre o senzillament un bon vi negre DO Penedès, es recomanen les carns vermelles i els rostits. Per als vins negres aromàtics, la carn blanca i els formatges blaus resulten d’allò més adequats i suggerents.

 

 

 

 

Podeu deixar el vostre comentari

*

14 + four =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.