ELS CALÇOTS

calçots 2Els calçots deuen el seu nom a la manera com es conrea: es diu que les cebes es calcen quan són cobertes amb terra. Però, què vol dir això? Doncs que s’utilitzen com a llavors les cebes tendres que s’han criat d’un any per l’altre. Es col.loquen al camp deixant un espai generós entre ceba i ceba, i depenent de les condicions climàtiques i les característiques del sòl, s’obtindran calçots de diferents propietats. La conclusió final, és que una ceba tendra és l’inici d’una ceba seca o calçot.

El seu origen ve de la ceba blanca tardana de Lleida, tot i que ha evolucionat i s’han creat diferents bifurcacions.

Els calçots són sinònim de “festa”. A Catalunya celebrem les “calçotades”, i són l’excusa perfecta per fer trobades amb la família i els amics, per fer sortides d’hivern, i per gaudir d’aquesta hortalissa tan nostre.

calçotsImatge cedida per Restaurant El Xeremell (Vallgorguina)

Existeixen moltes maneres de cuinar els calçots, així com infinitat de receptes que ens demostren que el calçot té moltíssimes possibilitats per ser consumits. Però, la manera més tradicional, és cuinar-los a la graella a foc viu, i acompanyar-los amb salsa romesco, un cop hem tret la pell cremada……….Boníssim!!!

Cal destacar els calçots de Valls, que tenen Denominació d’Origen, i són els més apreciats pels consumidors. De fet, a Valls, fa més de cent anys que fan calçotades i, fins i tot, organitzen tota una jornada amb activitats promocionals i d’oci.


calçotada valls2

Així doncs, busqueu un pitet, que toca estirar el braç i menjar molts i molts calçots!

Podeu deixar el vostre comentari

*

three × two =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.