LA COCA DE SANT JOAN

Molts de vosaltres ja us esteu llepant els dits pensant en la nit de Sant Joan. I es que aquesta, és una nit amb encant. Celebració, fogueres, petards i………………..coques. 

Les coques són el que realment ens interessa, oi?

Antigament les coques eren circulars i amb un forat al mig. Eren casolanes, molt més senzilles que les actuals. Més endavant eren fetes pels forners amb pasta de pa o adobada, més cuita, ensucrada i amb pinyons. Quan les pastisseries van adquirir protagonisme a la societat les coques van millorar la qualitat i van ser endolcides amb fruites confitades. Hi havia la creença que menjar-se la coca dintre de casa portava mala sort, és per això que tothom la menjava al carrer. S’acompanyava de vi dolç o aiguardent pels més atrevits.

Trobem moltes variants i moltes receptes d’aquestes….postres??  Nosaltres no en diríem postres ja que perfectament podríem menjar-les per berenar, esmorzar o simplement sopar (segur que molts de vosaltres també). Diguem que és un dolç molt versàtil adaptable a qualsevol moment del dia.

Entre les varietats que es fan hi ha de pinyons, de fruita confitada, de crema, de llardons, farcides de cabell d’àngel o nata………Amb forma ovalada, rodona o quadrada, per tots els gustos i preferències. 

De receptes hi han moltes però, podríem dir que es classifiquen en dos tipus, segons la manera de fer la massa.

La recepta més entretinguda i que dona més feina és la que utilitza una massa mare que s’afegeix a la massa base per fer la definitiva. I l’altre és la que utilitza una sola massa. En el cas de la primera, la massa mare es fa amb farina, llet i llevat, i s’ha de deixar fermentar. La diferència entre utilitzar massa mare o no, és afavorir la frescor de la coca un cop acabada ja que, fermenta més lentament i fa que no s’assequi molt ràpid. Si no, l’altre manera de fer la coca té un procediment més curt. D’aquesta hi ha moltes versions i els ingredients poden variar. Pengem a continuació una de les receptes:

  • 375 g – Farina de força
  • 55 g – Sucre
  • 55 g – Mantega
  • 2 – Ous
  • 20 g – Llevat premsat
  • 75 g – Llet
  • 1/2 – Pell de llimona ratllada
  • 25 g – Pinyons o ametlles
  • 200 g – Fruites confitades (meló, taronja, cireres,…)
  • 1/2 copa – Anís

Preparació:

Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta. 
Afegiu-hi 4 cullerades de farina i treballeu-ho fins a fer una massa llisa. Deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.
Feu un volcà en un bol o sobre el marbre amb la farina i poseu al centre la mantega, els ous, el sucre, la ratlladura de llimona i l’anís.
Treballeu amb la mà o una forquilla els ingredients del mig, afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins obtenir una massa fina i compacta.
Estireu-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, donant-hi un gruix d’1 cm aproximadament i forma ovalada.
Pinteu-ho amb ou i col•loqueu-hi al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho reposar fins que dobli de volum.
Repartiu-hi els pinyons o les ametlles per sobre, tireu-hi sucre pel damunt i coeu-ho al forn a 180º uns 20 minuts.

Font: Corpus Culinari Català

Molt bé! Ara no teniu excusa per no atrevir-vos a provar a fer la vostra coca de Sant Joan!! 

Salut i bon menjar!!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *