DE LA FIRA DE SANT MARTÍ A SAFRÀNIA

safrania

La Fira de Sant Martí va néixer l’any 2008 amb la voluntat de recuperar la tradicional fira que des de 1281 se celebra a Montblanc. Durant prop de quatre dècades havia tingut lloc al maig, coincidint amb la festa del patró Sant Maties, però el model de fira multisectorial havia quedat obsolet i es va decidir fer un nou esdeveniment en una altra època de l’any.

cartell-safrania2Es va triar el novembre perquè antigament la fira s’havia celebrat als volts de la diada de Sant Martí. La data era apropiada per cloure el cicle d’activitats de tardor que s’inicia al setembre amb Terrània i segueix amb Clickània, i que amb el pas dels anys s’ha convertit en un gran dinamitzador econòmic de Montblanc i comarca.
A més, es va donar una singularitat temàtica: ja no seria multisectorial i se centraria en els productes agroalimentaris de la comarca, apostant per la qualitat, la diferenciació i la innovació respecte les fires gastronòmiques tradicionals.

L’indret escollit per celebrar la fira va ser l’antiga església de Sant Francesc, on s’hi fan la resta d’esdeveniments. A l’absis de l’antiga església s’hi instal·la una gran cuina i una pantalla gegant. A la cuina en tot moment s’hi elaboren plats en directe o bé s’hi fan xerrades, que poden ser seguides pel públic des de prop amb cadires o des de lluny gràcies a la pantalla. Aquest va ser un dels elements més apreciats en l’edició inicial i cada any es repeteix la fórmula mirant de millorar el contingut.

A partir de l’any 2014 s’integra a l’espai de la fira el claustre de Sant Francesc. Això facilita la generació de nous espais que van suposar l’ampliació de la programació.
Així, en paral·lel a les activitats que tenen lloc a l’espai de la cuina, hi ha una sala de tast on es desenvolupen tallers, maridatges i xerrades.
Des de la primera edició hi ha hagut la voluntat de presentar productes que anessin més enllà de la pròpia comarca i que la fira fos un aparador també de productes més llunyans i de celebracions similars.
S’han realitzat ponències, explicacions i s’han cuinat un ampli ventall de productes: embotits, bacallà, ànec, arròs.. S’ha donat valor a d’altres que es troben a la zona: bolets, tòfona, fesol del Pinet, safrà,.. I s’han incorporat elements que ara ja estan consolidats com és la Mostra de formatges artesans de Catalunya.

I en totes les edicions sempre acompanyant-ho amb els vins i caves de la comarca en col·laboració amb el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà.

safra2Des de l’edició de 2015 la fira rep el nom de Safrània, sorgit del protagonisme d’aquest producte en els darrers anys a la comarca, pel projecte únic que suposa la recuperació del cultiu, per la projecció del territori que està donant i pel vincle que s’estableix amb la resta d’esdeveniments organitzats per l’Oficina de Turisme de Montblanc.

Durant els dies de la fira podreu gaudir d’un munt d’activitats per a tothom, us deixem un pdf amb informació completíssima de Safrània (clickeu a : safrania-2016 ).

Salut i bon menjar!!