LA MONA DE PASQUA

Com han canviat les mones de Pasqua! Algú se’n recorda de la mona amb forma de tortell i amb uns quants ous durs clavats a la massa??

2013-03-28 19.54.20

Actualment les mones són molt variades. Podem trobar des de pastissos de mantega fins a enormes escultures fetes 100% de xocolata.

2013-03-28 19.42.21Avui dia, la temporada de Pasqua és tot un espectacle als aparadors de les pastisseries. Hi han veritables obres d’art. Res a veure amb la mona original, que era ben senzilla. Aquesta mona, la tradicional, s’assembla més a una coca, o un pa dolç, amb uns quants ous de veritat. La mateixa quantitat d’ous que anys té el nen a qui li regalen, això deia la tradició, com també deia que havia de ser el padrí qui li regalés al fillol. Costum que encara es fa, però que, ara per ara, no és essencial per a que les famílies es reuneixin al voltant de la taula per menjar-se la mona.

Conillets, ous, gallines, o qualsevol figura feta amb xocolata, són els que predominen com elements decoratius en els darrers anys. També les clàssiques plomes de colors i els pollets, i és clar, el personatge de dibuixos animats que estigui de moda!!!2013-03-28 19.52.20

I per als que els agrada fer manualitats, hi han tota una sèrie de tutorials per decorar ous i convertir-los en ous de Pasqua. És molt bon moment per fer una activitat amb la canalla, tant per que s’apropin a la cuina, com per donar el toc personal amb la decoració.

Us deixem la recepta de la mona tradicional, per si us animeu a preparar-la:

 Ingredients:

  • ingredients mona1/2 kg – Farina
  • 75 g – Sucre
  • 50 g – Mantega
  • 3 – Ous
  • 10 gr. – Sal
  • 1 – Pell de llimona ratllada
  • 40 g. – Llevat premsat
  • 80mL de Llet
  • Per fer el guarniment:
  • Ous durs
  • Oli
  • Ou batut

 Preparació:

Amasseu la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de llimona.
Aneu afegint-hi llet de mica en mica, fins formar una massa homogènia i que es desenganxi de les mans.
Deixeu-la reposar 30 minuts.
Formeu un pa rodó i en el mig feu-hi un forat, i aneu-lo engrandint fins a formar una corona.
Pinteu-lo amb oli i repartiu-hi per sobre, clavant-los, els ous durs amb clova.
Pinteu-ho amb ou batut i empolvoreu-hi sucre per sobre.
Deixeu-ho fermentar uns 20 minuts o fins que dobli el seu tamany i poseu-ho al forn a 170º uns 25 minuts.

 mona pasquaAquesta  l’hem fet al estil tradicional amb tocs més modernets, canviant els ous per conillets i plomes.

 tall mona pasquaAixí doncs, aneu pensant quina mona menjareu aquest any. Tradicional o de mantega? Xocolata blanca o negra? Casolana o de pastisseria?

Sigui com sigui, us desitgem que gaudiu d’un bon dilluns de Pasqua.

Salut i bon menjar!!

5 Comments

  1. Marta
    20/03/2016 @ 11:27

    Hola!! Vull provar de fer la teva recepta però tinc un dubte… Com a llevat premsat vols dir la llevadora fresca o tipus Royal del de sobres, a la foto veig més com si fos del primer.
    Moltes gràcies, a veure si em surt tant maca i bona com la de la foto!

    Reply

    • Cuinateca.cat
      21/03/2016 @ 11:21

      Hola Marta, gràcies per visitar-nos!! Porta llevat fresc (la de fleca). També la venen al super. Abans de posar-la al forn deixa-la fermentar amb la forma feta fins que creixi bastant i sense tocar-la,.. a enfornar. Nosaltres la vam deixar 20 minutets en un ambient càlid i humit, però pot ser que necessitis més temps.
      Gràcies pel teu interès i molt bona Setmana Santa.

      Reply

      • Marta
        29/03/2016 @ 15:19

        Moltes Gràcies!!! Vaig amb retard i m’hi poso aquesta tarda…així que seguiré els vostres consells. Ah! Perfecte perquè de llevat fresc sempre en tinc ja que l’utilitzo per fer pa a casa.
        A veure si em queda tant bé com la vostra foto!

        Reply

      • Marta
        29/03/2016 @ 15:23

        Creieu que pot anar igual de bé amb llet d’arròs? Gràcies!!!

        Reply

  2. Marta
    20/03/2016 @ 11:29

    Volia dir llevadura fresca gràcies!

    Reply

Podeu deixar el vostre comentari

*

14 − four =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.