Però hi ha altre gent que va més enllà, com és el cas de la Fundació de l’Institut Català de la Cuina i de la cultura gastronòmica ( FICCG ).
Aquesta és una fundació privada sense ànim de lucre que agrupa a professionals del sector gastronòmic que des dels seus inicis han volgut vetllar pel reconeixement de la cuina catalana, tan a dins com a fora de casa a nivell internacional i social.
Entre les principals activitats que duen a terme podem destacar la recerca, la divulgació ( també a nivell escolar ) i tot tipus d’accions que promouen l’intercanvi cultural i la defensa de cuina catalana.
Entre els seus projectes destacaríem quatre:
- PROJECTE UNESCO
La nostra terra tan paisatgística i tan productiva donen uns trets a la nostra cuina catalana i la fan única al món. Gràcies a la nostra terra que ens donen aquests productes i gràcies als professionals que hi han al darrera podem obtenir els distintius de Denominació d’Origen, Denominació d’Origen Protegida, Indicació Geogràfica Protegida, o la Marca Q de qualitat. A més, la nostra cuina compta amb una llarga tradició històrica documentada de més de sis cents anys com deixa evidencia el Llibre del Sent Soví.
Amb tot això que tenim i més ,la Fundació treballa pel reconeixement per part de la UNESCO de la Cuina Catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat.
- CORPUS DEL PATRIMONI CULINARI CATALÀ
El Corpus del patrimoni culinari català és l’inventari de receptes de cuina catalana més complert que existeix. Compta amb 1.136 entrades ordenades alfabèticament i per tipus de plat.
- PROGRAMA ESCOLAR
La Fundació inicia un programa escolar perquè els alumnes coneguin el patrimoni culinari català i els productes que el conformen. El programa pretén afavorir la interacció entre les diferents generacions d’una mateixa família proposant als alumnes que cerquin receptes que els seus familiars acostumaven o acostumen a fer.
- MARCA CUINA CATALANA
És un segell de qualitat que atorga la Fundació a aquells establiments on la base de la seva cuina sigui les receptes contemplades en el Corpus de la Cuina Catalana o formin part del sistema culinari català. Aquesta cuina ha d’utilitzar, sempre que sigui possible, productes propers i de temporada.
Si sou un establiment que us voleu adherir al projecte o simplement voleu més informació sobre la Fundació de l’Institut Català de la Cuina i de la cultura gastronòmica ( FICCG ) aquí us deixem la seva web http://www.cuinacatalana.eu/