ESPATLLA TENDRA I MELOSA DE XAI AL FORN

espatlla de xai al forn

espatlla de xai al forn

Sempre s’ha dit que per fer les coses ben fetes no s’ha de tenir pressa i en aquest cas ni pressa ni treball. Tot ho fa el forn mentre nosaltres gaudim d’una pel · lícula, d’un bon llibre  o d’un bon vermut, … Amb aquesta recepta, seguint-la al peu de la lletra, us sortirà una de les millors espatlles de xai que hagueu fet a casa .

Us deixem la vídeo-recepta del nostre Canal de Youtube per si la voleu veure,… i com es diu normalment,…..si t’ha agradat el vídeo, Susbscriu-te al nostre canal.

INGREDIENTS PER A 2-3 PERSONES PER LA ESPATLLA DE XAI AL FORN (depèn de la gana que tinguem):

  • 1 Espatlla de xai 
  • 6 Patates 
  • 2 Cebes 
  • 2 Pebrots verds 
  • 2 Dents d’all 
  • 1 Llimona 
  • 1 Copa de brandi o conyac 
  • 300 ml de brou de carn 
  • Farigola, romaní i pebre 
  • Oli i sal 

ELABORACIÓ PER LA ESPATLLA DE XAI AL FORN:

  1. Preescalfem el forn a 140 º C, … si, si, ho dic bé a 140 º C (dalt i baix). 
  2. Si sou de pagès i teniu una destral a casa li doneu uns talls a l’espatlla per facilitar l’enfornat i els talls posteriors. Si no el carnisser de confiança ens ho farà. 
  3. Freguem bé l’espatlla amb oli i escampem per sobre amb sal, pebre, farigola i romaní. 
  4. Tallem mitja llimona a grills i els posem en els talls de l’espatlla. 
  5. Fem el mateix que abans amb les dents d’all. 
  6. En una safata apta per al forn posem una mica d’oli i incorporem l’espatlla. 
  7. Ruixem per sobre la meitat del brou. La resta de brou hi anirem afegint si veiem que li falta. 
  8. Introduïm la safata en la segona posició del forn començant des de baix. 
  9. Ho deixarem al forn entre 2h 45min. i 3 h. donant-li la volta cada 30 minuts. 
  10. Tallem les patates a rodanxes d’aproximadament 3-4 mm, tallem la ceba a rodanxes també i els pebrots verds en tires llargues. 
  11. Al cap d’1 hora de forn , traiem un moment l’espatlla i posem al fons de la safata les patates, les cebes i els pebrots i salpebrem. A continuació tornem a posar sobre l’espatlla i ho posem al forn una altra vegada.(Aquest pas caldrà fer-ho ràpidament)
  12. Al cap de les 2 hores de forn ruixem per sobre la copa de brandi i espremem també per sobre la mitja llimona que ens va quedar d’abans. 

Aproximadament entre 2 hores 45 minuts i les 3 hores estarà tendre i melós (el temps dependrà de cada forn).

NOTA: És molt important que anem donant la volta a l’espatlla cada 30 minuts i anem humitejant amb el suc de la safata. En el video veureu que les patates es posen al principi, això es perquè es van fer a mitges llunes i son més gruixudes, per això es posen al principi. Si les feu en rodanxes més fines les incorporeu més tard.

SALUT I BON MENJAR!!

 

 

36 comentarios en “ESPATLLA TENDRA I MELOSA DE XAI AL FORN”

  1. Hola, ahir vem fer aquesta recepta i la veritat es que surt molt tendra. Les patates agafen un gust bonissim. a partir d’ara em pasaré mes pel vostre blog. Gràcies.

  2. Gràcies Mónica, ens alegra que hagi sortit bé la recepta. Tens raó, les patates agafen molt bon gust. Gràcies per seguir-nos!!

    1. Hola Josep Lluis, prenc nota de les correccions dialèctiques. Hi ha vegades que escric tal com parlo col.loquialment. Gràcies i perdona per respondre tan tard.

  3. Ho he fet tal com s’explica i m’ha quedat boníssima. L’espatlla sempre em quedava o seca o com bullida per dins i aquesta vegada ha sortit de restaurant.

    1. Moltes gràcies Paulí. M’alegro que t’hagi sortit bona. Els vostres comentaris ens fan seguir endevant, encara que no tinguem gaire temps.

    1. Hola Francesc,
      Fem com la llimona,, tallem en llàmines gruixudetes i les col.loquem entre els talls que tenim a la espatlla.
      Moltes gràcies per visitar la nostra recepta.

  4. Hi cuinat la vostre recepte i ha quedat la cuixa de be molt gustosa i molt tendre.
    Continuare fent les vostres receptes. Gràcies.

    1. Em fa molta il.lusió que hagis fet la nostre recepta i encara més que t’hagi agradat. Comentaris com aquest ens fa seguir endevant. Moltes gràcies Conxita!!

  5. El carnicer me va tallar cuixa a trossos per poder anar millor alhora de servir els talls… som 11 aveure com surt…
    Provare de fer-ho per reis.,, puc fer-ho d’un dia per l’altre?? i si ho faig amb dues safates les he de canviar d’alçada o no cal???
    En comptes de brandy (que no en tinc) puc tirarhi xerez…
    Es que no n’he fet mai…

    1. Hola Ruth,
      Primer de tot moltes gràcies per provar la nostra recepta. Jo no ho he fet mai d’un dia per l’altre, prefereixo fer-ho el mateix dia. Si ho fas en dues safates hauràs d’alternar i anar canviant d’alçada, a no ser que tinguis un superforn d’aquest amb ventilador.
      Pel que fa el Brandy no pasa res, li pots posar vi ranci o xeres.
      El fet de que ja tinguis els talls fets es que potser que hagis de controlar millor els temps. El més important es que ho fagis a temperatura baixa i els vagis regant per que no es quedin seques.
      Si mires el video de Youtube et pot fer una ideia del tamany de les patates perque no et quedin dures i com ho faig.
      Que passis un bon nadal i que et surti espectaucalar!!

    1. Hola Xavier, primer de tot bones festes i moltes gràcies pel comentari. La veritat es que m’ emociona saber que algú ha fet una recepta meva i li ha sortit molt be. Moltes gràcies!!

    1. Hola Josep, primer de tot perdona la tardança en respondre.
      A mi el que m’ha sobrat le escalfat al dia següent i seguia estan bo, això si regant per sobre una mica de caldo per rehidratarlo. Tot i que està mes bo el mateix dia.

    1. Hola Anna, primero de todo disculpa el retraso en responder.
      Muchas gracias por seguir a Cuinateca y probar nuestra receta. Me alegro mucho que te haya salido bueníssimo.

  6. Hola tinc previst fer aquesta recepta per sant esteve…. hi ha gent que em diu de la primera hora tapar-la amb paper dalumini i despres treure-la per enrossir, algú ho ha provat? suposo que es cou amb el vapor daigua al principi i despres ….. li dones color…. gràcies

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *