Aquesta recepta és un homenatge a la terra de la meva mare on he passat molts estius de la meva infantesa i joventut. Fuente de Piedra és un poble malagueny molt proper a Antequera i allà he gaudit d’uns meravellosos esmorzars de «molletes» torrats després de tota una nit de fira. En aquest cas els hem personalitzat una mica.
INGREDIENTS PER A 6-8 PANETS:
- 685 g de farina de forner
- 50 g d’oli d’oliva
- 350 g d’aigua
- 10 g de sal
- 70 g de nous pelades
- 15 g de llevat fresc de fleca
- 50 g de llet
ELABORACIÓ:
- Escalfem una mica la llet sense sobrepassar els 40 º C i dissodrem el llevat, deixem reposar 15 minuts mentre preparem la massa. (Com la meva filla és al · lèrgica a la proteïna de la vaca he utilitzat llet de soja, però podeu utilitzar qualsevol llet).
- En un bol barregem la farina i la sal.
- A continuació afegim l’oli, l’aigua i el llevat dissolt en la llet.
- Barregem bé tots els components amb l’ajuda d’una cullera de fusta fins a formar una massa homogènia. Notareu que es crea una massa enganxosa, sobretot no afegir més farina.
- Un cop estigui homogènia acabeu el mini pastat amb les mans untades en oli. (Dic mini pastat perquè aquesta massa no cal treballar-la gaire, sempre que estiguin tots els ingredients ben incorporats en tindrem prou amb 1 o 2 minuts de pastat.
- Mullem d’oli el bol que hem utilitzat abans i deixem la massa dins feta una bola tapada amb un drap humit fins que dobli el seu volum. (Aproximadament entre 1 hora i hora i mitja depèn de la temperatura i humitat de l’ambient).
- Un cop tinguem la massa fermentada enfarinem la superfície de treball el just perquè no s’enganxi i posem la massa a sobre.
- Obrim els extrems i els fiquem a dins fent una forma de pa de baguette i ho fem rodar per donar-li forma.
- Tallem trossos com si talléssim llesques amples i fem boles de mesures com un puny aproximadament.
- Tornem a empolvorejar la superfície amb farina i posem aquestes boles a sobre.
- Aixafem aquestes boles amb el palmell de la mà donant-los la forma que més ens agradi.
- Afegim per sobre les nous partides, clavant-les una mica, i espolvoregem amb una mica de farina per sobre.
- Deixem reposar tapades amb un drap fins que el forn estigui a la temperatura adequada. (Uns 15-20 minuts).
- Preescalfem el forn a 190 º C amb una safata de coure dins.
- Un cop assolida la temperatura espolvoregem de farina la safata i amb molta cura transportem els nostres panets i afegim per sobre una mica de mel.
- Tindrem prou amb uns 15 minuts aproximadament perquè estiguin fets. (Depèn del forn i del gruix del panet).
- Quan veiem que comença a daurar posem paper d’alumini per sobre i així no dauraran massa.
- Un cop els tinguem fets els deixem refredar en una reixeta per la seva correcta ventilació.
- Només quedarà torrar i posar l’ingredient que més us agradi, .. una bona llangonissa, un formatget o un bon bull,.. el que volgeu.
NOTA: No afegir més farina a la massa, només per espolvorejar les superfícies per treballar. Aquest dia no tenia paper de coure, però hagués estat millor espolvorejar farina a sobre del paper d’enfornar i aixafar els panets allà, deixar-los tapats i al final transportar el paper a la safata de coure, m’ha portat una micas més de treball però ha valgut la pena!!
SALUT I BON MENJAR!!