com fer pa integral de blat
Quina flaire fa per casa a pa, a més no qualsevol pa,… pa de blat integral. Aquest dies de festes nadalenques son també dies de vacances per alguns i això d’estar a casa fa que ens busquem algun que altre entreteniment, i en el meu cas, la cuina.
Aquest cap de setmana marxem a una caseta a la Vall de Bianya i ja preparem un bon pa integral per portar cap allà.
Ho sento però ara us donarem una mica d’enveja,…… imagineu una caseta de pedra a la muntanya amb fred a fora i nosaltres a dins amb una llar de foc, música de fons, bon vi, una escalivada, embotit de la Vall de Bianya i com no, el nostre pa integral de blat casolà, casolà.
INGREDIENTS PER FER PA INTEGRAL DE BLAT (per fer dues barres):
- 500g farina integral de blat (mes una mica per ajudar a treballar la massa)*
- 330g d’aigua tèbia
- 20g de llevat fresc
- 50g d’Oli d’oliva verge
- 10g de sal
*Opcional: A nosaltres ens agarada treballar amb una mica de farina de fajol. El gust a rústic que li dona aquesta mica de fajol ens encanta. Proveu-lo!
ELABORACIÓ PER FER PA INTEGRAL DE BLAT:
- Tamisem la farina cap a un bol. Aquest pas només és per que quedi més fi, però al final abocarem tot el que quedi, ja que és integral.
- Afegim la sal i removem una mica per integrar-la (és important integrar la sal per la farina per que el llevat no toqui directament la sal. Si no el llevat no farà la seva feina).
- Dissolem el llevat en l’aigua.
- En el bol de la farina afegim el llevat dissolt amb l’aigua i l’oli d’oliva.
- Remenem amb una cullera o pala fins que s’integrin tots els ingredients.
- El pas de pastar el podem fer amb una màquina durant uns 15 minuts, però si no teniu tocarà donar-li al braç.
- Posem sobre la taula de treball una mica de farina, posem la massa i……a treballar una miqueta!! El pastat el podem fer seguit durant 15-20 minuts, però jo ho faig per tandes per que acabo fins els nassos de donar-li al braç:
- Treballem la massa durant 5 minuts i la deixem reposar 5 minuts
- Treballem uns altres 5 minuts i tornem a deixar-la 5 minuts més.
- Finalment treballem la massa 5-7 minuts.
- Ara serà l’hora del repòs. Deixem la massa reposar durant 1 hora 30 minuts( si son 2 hores millor) fins que com a mínim hagi doblat la seva mida.
- Després d’aquest repòs, dividim la massa en dos per poder fer dues barres de pa. Aplanem una mica la massa per treure una mica l’aire de dins i fem la forma de les barres de pa .
- Ara deixem reposar durant 1 hora aproximadament en la mateixa safata que anirà al forn tapats amb un drap.
- Quan faltin uns 20 minuts de finalitzar el repòs , posem a escalfar el forn a 200 ºC.
- Finalitzat la hora de repòs, enfornem les masses de pa durant 20-25 minuts a 200 ºC (aquest temps es orientatiu, tot depèn del forn, aneu fent-li un cop d’ull).
Ara amb aquest pa integral de blat acompanyeu-lo amb el que volgueu, segur que estarà boníssim.
Us poso unes imatges del «making off»: