Com fer pa integral de blat

com fer pa integral de blat

pa-integral-de-blat

Quina flaire fa per casa a pa, a més no qualsevol pa,… pa de blat integral. Aquest dies de festes  nadalenques son també dies de vacances per alguns i això d’estar a casa fa que ens busquem algun que altre entreteniment, i en el meu cas, la cuina.

Aquest cap de setmana marxem a una caseta a la Vall de Bianya i ja preparem un bon pa integral per portar cap allà.

Ho sento però ara us donarem una mica d’enveja,…… imagineu una caseta de pedra a la muntanya amb fred a fora i nosaltres a dins  amb una llar de foc, música de fons, bon vi, una escalivada, embotit de la Vall de Bianya i com no, el nostre pa integral de blat casolà, casolà.

 

INGREDIENTS PER FER PA INTEGRAL DE BLAT (per fer dues barres):

  • 500g farina integral de blat (mes una mica per ajudar a treballar la massa)*
  • 330g d’aigua tèbia
  • 20g de llevat fresc
  • 50g d’Oli d’oliva verge
  • 10g de sal

*Opcional: A nosaltres ens agarada treballar amb una mica de farina de fajol. El gust a rústic que li dona aquesta mica de fajol ens encanta. Proveu-lo!

ELABORACIÓ PER FER PA INTEGRAL DE BLAT:

  1. Tamisem la farina cap a un bol. Aquest pas només és per que quedi més fi, però al final abocarem tot el que quedi, ja que és integral.
  2. Afegim la sal i removem una mica per integrar-la (és important integrar la sal per la farina per que el llevat no toqui directament la sal. Si no el llevat no farà la seva feina).
  3. Dissolem el llevat en l’aigua.
  4. En el bol de la farina afegim el llevat dissolt amb l’aigua i l’oli d’oliva.
  5. Remenem amb una cullera o pala fins que s’integrin tots els ingredients.
  6. El pas de pastar el podem fer amb una màquina durant uns 15 minuts, però si no teniu tocarà donar-li al braç.
  7. Posem sobre la taula de treball una mica de farina, posem la massa i……a treballar una miqueta!!  El pastat el podem fer seguit durant 15-20 minuts, però jo ho faig per tandes per que acabo fins els nassos de donar-li al braç:
  8. Treballem la massa durant 5 minuts i  la deixem reposar 5 minuts
  9. Treballem uns altres 5 minuts i tornem a deixar-la 5 minuts més.
  10. Finalment treballem la massa 5-7 minuts.
  11. Ara serà l’hora del repòs. Deixem la massa reposar durant 1 hora 30 minuts( si son 2 hores millor) fins que com a mínim hagi doblat la seva mida.
  12. Després d’aquest repòs, dividim la massa en dos per poder fer dues barres de pa. Aplanem una mica  la massa per treure una mica l’aire de dins i fem la forma de les barres de pa .
  13. Ara deixem reposar durant 1 hora aproximadament en la mateixa safata que anirà al forn tapats amb un drap.
  14. Quan faltin uns 20 minuts de finalitzar el repòs , posem a escalfar el forn a 200 ºC.
  15. Finalitzat la hora de repòs, enfornem les masses de pa durant 20-25 minuts a 200 ºC (aquest temps es orientatiu, tot depèn del forn, aneu fent-li un cop d’ull).

Ara amb aquest pa integral de blat acompanyeu-lo amb el que volgueu, segur que estarà boníssim.

Us poso unes imatges del “making off”:

paintegral-1pa-integral2pa-integral3

SALUT I BON MENJAR!!

Podeu deixar el vostre comentari

*

ten + 13 =

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.