Recepta d’escudella i carn d’olla,… tot i que aquesta recepta és típica dels nadals, també ve de gust en aquells dies de fred, vent i pluja.
De receptes d’escudella i carn d’olla n’hi han tantes com cases, és a dir, cadascú se’l fa a la seva manera. Nosaltres li posem els peus de porc ja bullits a la part del final i així ens estalviem mitja horeta, pel que fa les carns hi ha qui vol botifarra blanca i negra o només d’una classe, hi ha que els hi agrada la pilota amb pinyons o sense, amb un toc de canyella com nosaltres o no, amb sagí, amb…….. feu-la com vulgueu, però gaudiu d’aquesta recepta al vostre gust.
Normalment sobre carn d’olla i nosaltres vam fer unes croquetes de les sobres amb les verdures incloses que estaven d’escàndol.
Us deixem també la video-recepta per que no us perdeu cap detall…. i ja sabeu el que es diu «si t’ha agradat el nostre video subscriu-te al nostre canal i comparteix» 🙂
INGREDIENTS PER FER ESCUDELLA I CARN D’OLLA:
- 8 Litres d’aigua embotellada (dels 8 litres van acabar sortint 3,5 litres d’escudella)
- 2 Peces de gallina
- 2 Talls de cansalada viada
- 1 Os de pernil
- 1 Os de vedella
- 3 Trossos de peus de porc bullits
- 1 Botifarra negre
- 40g de Sagí
- 1/2 col verda
- 3 Pastanagues
- 1 Nap
- 2 Apis (sense les fulles)
- 4 Patates
- 1 Porro
- 100g de cigrons (els posarem en remull el dia abans)
- 2 Pilotes: 400g de carn picada de vedella i porc, 1 ou, molla de pa, 1 all, julivert, sal, pebre, canyella i farina
- Sal
ELABORACIÓ PER FER LA RECEPTA D’ESCUDELLA I CARN D’OLLA:
- En una olla posem els 8 litres d’aigua a bullir.
- En arrencar el bull afegim la gallina, la cansalada viada, l’os de pernil, l’os de vedella i l’ingredient que posaven les nostres avies, el sagí ( no afegir sal fins al final de la recepta).
- Deixarem bullint durant 1 hora i anirem escumant per treure les impureses.
- Mentre esperem aquesta hora, farem les pilotes.
- En un bol barrejarem la carn picada, el julivert i l’all picat, la molla de pa, la sal, el pebre i nosaltres li vam posar un toc de canyella. Quan tinguem tot ben barrejat farem dues pilotes i les enfarinarem. Reservarem aquestes pilotes a la nevera fins que les fem servir.
- Passada la hora de la primera part del bull, afegirem la col, les pastanagues, el nap, el porro, l’api i els cigrons remullats (recordeu posar-los en remull el dia abans) i tornarem a deixar-ho bullint una altre hora més. Escumem de tant en tant ehh!!
- Un cop hagi passat aquesta hora serà el torn d’afegir la botifarra negre, els peus de porc bullits , les patates i les pilotes. Deixarem bullint 30 minuts més.
- Durant els minuts finals serà l’hora de provar per tal de afegir la sal al nostre gust.
- … i senyors i senyores ja tenim la nostra recepta de escudella i carn d’olla preparada.
- Ara serà l’hora de fer manualitats, separant les carns , les verdures i els cigrons, tot colant la escudella.