TORTELL DE REIS

 

Tortell de reis

El Tortell de Reis és la recepta per excel.lència el dia de Reis i en cada casa es prepara d’una manera diferent. Nosaltres us explicarem com fer la recepta de Tortell de Reis d’una manera diferent.

Hi han receptes que la fan amb massapà, altres que hi posen llard, algunes receptes li  fan un prellevat previ. El nostre és una massa al estil brioix, sense prellevat (més fàcil), farcit amb nata i xips de xocolata i la massa té tocs d’anís i vainilla. Tot i que la tradició diu que s’ha de coronar a qui trobi el rei i pagar el tortell a qui trobi la fava, nosaltres coronem a dos reis, sense fava 🙂

Tot i que tenim una màquina de pastar, ho hem volgut fer a mà i així tothom ho podrà fer. Ara, amb la nostra recepta, ja sabreu com fer un bon tortell de reis casolà. A més podreu adaptar-la al vostre gust per fer un postre per un altre dia.

Us deixem la videorecepta del Tortell de Reis  del nostre  canal de Youtube per no perdre cap detall. I ja sabeu, si us agrada el vídeo li podeu donar un m’agrada i us podeu subscriure al nostre canal per no perdre-us cap recepta.

Ingredients per fer la recepta (surt un tortell grandet, ehh):

  • 450g de farina de força
  • 5g de sal
  • 60g de sucre
  • 120mL de llet
  • 40g de licor d’anís
  • 3 ous ( 2 pel tortell i 1 per decorar)
  • 1 tap d’essència de vainilla
  • 40g de llevat fresc 
  • la pell d’una llimona
  • 100g de mantega 
  • Decoració: taronja i cireres confitades, ametlles «crocanti», sucre de llustre
  • aigua amb sucre
  • Nata muntada

Com fer la recepta de Tortell de Reis:

  1. En un bol posarem la farina i la sal i remourem una mica.
  2. A continuació afegirem el sucre i tornarem a barrejar.
  3. Seguidament incorporarem la llet, el licor d’anís, els dos ous i l’essència de vainilla, barrejarem tots els ingredients fins integrar-ho tot amb l’ajuda d’una cullera o espàtula.
  4. Un cop integrat afegirem el llevat fresc i tornarem a barrejar.
  5. Quan no puguem utilitzar més la cullera o espàtula, posarem la pasta en una superfície de treball i pastarem amb les mans durant 5 minuts.
  6. Ara deixarem reposar la pasta durant 5 minuts ben  tapada.
  7. A continuació, aplanarem la pasta i afegirem la pell d’una llimona i la mantega pomada.
  8. Començarem a pastar durant 15 o 20 minuts.
  9. Deixarem reposar, ben tapada , durant 1 hora en un lloc templadet.
  10. Passada l’hora de repòs, posarem la pasta en un paper de forn, l’estirarem amb la mà com si volguéssim fer una pizza allargada, li farem dos plecs per banda i farem una espècie de «xurru». Potser millor veure les següents imatges, per entendre-ho be:                                                                                                                                                 
  11. En una safata de forn posarem la pasta fent un circumferència amb una bol enmig (això ho fem perquè el cercle intern no es tanqui en el llevat) i deixarem reposar durant una hora tapat.
  12. Passada l’hora comprovarem que la pasta ha doblat el volum, el pinzellarem amb ou batut i el decorarem amb la fruita confitada i ametlles «crocanti» que haurem remullat prèviament (això ho farem per que nos es cremin duran l’enfornat).
  13. Posarem el tortell al forn durant 20 minuts a 180ºC.
  14. Un cop tinguem el tortell enfornat regarem per sobre amb un almívar casolà fet amb aigua calenta i sucre i a continuació escamparem per sobre sucre de llustre al gust.
  15. Trauerm el tortell  de la safata i el deixarem refredar.
  16. Un cop fred el tallarem per la meitat per fer una base i una tapa.
  17. El farcirem amb nata que haurem muntat i li incorporarem unes xips de xocolata.
  18. Afegirem el rei i la fava (en el nostre cas sense fava i amb dos reis) i li posarem la tapa del tortell.

Els ingredients del tortell son molt semblants a la Coca de Crema per Sant Joan que temin al nostre blog, així us podeu fer una ideia d’una altre alternativa.

I ara ja podrem gaudir del nostre Tortell de Reis, ja sigui farcit de nata o crema  o fet de massapà. El podeu comprar a la pastisseria, però amb la nostra recepta ja sabreu fer un bon Tortell de Reis.

Salut i bon menjar!!