No direu que no us ve de gust els diumenges aixecar-se tard, esmorzar en família i fer una passejada per alguna rambla o parc. Després arribar a casa i menjar xai al forn amb patates i obrir una ampolleta de cava …. doncs això és el que he fet aquest cap de setmana amb la família i a sobre ha fet un solet diví, per donar-li un toc de diferència he fet un allioli de poma amb el suquet que ha deixat anar el xai, per sucar-hi pa!!
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES PEL XAI AL FORN:
- 1 Kg de espatlla de xai a trossos
- 6 Patates mitjanes
- 1 Ceba
- 1 Poma
- 200 ml de brou de carn
- 170 ml de conyac o brandi
- Oli, sal, farigola, romaní i pebre
Per fer l’allioli de poma :
- 200 ml d’oli de gira-sol (també podeu 100 ml d’oli de gira-sol i 100 ml oli d’oliva)
- 1 ou
- 1 1/2 grans d’all
ELABORACIÓ PEL XAI AL FORN:
- Preescalfem el forn a 200 º C
- afegim una mica d’oli a una safata per a forn.
- Pelem i tallem les patates a rodanxes com a màxim de 1/2 cm de gruix i la ceba ben fina.
- Tallem la poma a grills.
- Posem una base de patates a la safata, salpebrem i afegim la farigola i romaní i un raig d’oli.
- Posem a sobre la ceba tallada i a continuació una altre capa de patates, tornem a salpebrar i amanir amb farigola i romaní amb el seu rajolí d’oli.
- Afegim les pomes tallades a sobre i afegim el brou de carn.
- Introduïm la safata al forn.
- Als 10 minuts afegim el brandi o conyac i posem a sobre els trossos de xai prèviament salpebrats.
- Quan hagin passat uns 25-30 minuts des que vam posar la safata o bé quan veiem un color dauradet al xai donar-li la volta a la carn. I als 45-50 minuts estarà a punt.
Els temps de forn són aproximats, tot dependrà del tipus de forn i del gruix del xai.
Elaboració del allioli de poma en la seva essència:
- En un got de batre afegim 3 cullerades del suc que ha deixat anar el xai a la safata del forn.
- Incorporem 2 grills de poma de la safata.
- Afegim una mica de sal.
- Enrasem amb oli de gira-sol fins a la marca de 200-225 ml.
- Batem bé fins homogeneïtzar tot.
- A continuació afegim 1 ou i anem batent poc a poc des del fons fins a dalt. Esperar uns segons abans d’anar avançant cap amunt perquè es vagi emulsionant.
NOTA: Amb 2 grills de poma l’allioli queda suau per acompanyar la carn i les patates, si volem més dolçor afegirem més poma.
SALUT I BON MENJAR!!