No cal demanar una pizza els Divendres, podeu fer la versió catalana amb aquesta recepta de coca de recapte,.. que és més saludable.
Aquesta coca de recapte, com a recepta, la podem anomenar «Coca de recapte amb farina d’espelta», «Coca d’escalivada amb sardines anxovades» o be «Coca de recapte de farina d’espelta amb escalivada i sardines anxovades». Aquesta recepta té tres parts d’elaboració; una massa de farina integral d’espelta, un sofregit de tomàquet i ceba i una escalivada de pebrot i albergínia. Sembla molta elaboració però la veritat és que és una recepta molt fàcil. Nosaltres li hem afegit un oli perfumat amb farigola i romaní, però és opcional.
Les tres parts de la recepta de coca de recapte les podeu fer per separat i en dos dies diferents. Un dia podeu fer la escalivada i el sofregit i el dia de la preparació fer la massa. Podeu fer el mateix dia les tres elaboracions per separat, o aprofitar el temps per fer-ho més ràpid com hem fet nosaltres. Us expliquem la recepta tal qual l’hem fet nosaltres i en els temps que ho hem preparat.
Per que tingueu més detalls us deixem la videorecepta de youtube. I com sempre es diu…. si t’ha agradat el video no t’oblidis de donar-li un m’agrada, subscriu-te al nostre canal i compareix!!
INGREDIENTS PER FER LA RECEPTA DE COCA DE RECAPTE:
-Per fer la massa:
- 500g de farina integral d’espelta
- 330g d’aigua tèbia
- 50g d’oli d’oliva
- 10g de sal
- 15g de llevat fresc
-Per fer el sofregit:
- 3 cebes
- 3 tomàquets
- 50g de vi blanc
- Oli, sal i pebre
-Per fer l’escalivada:
- 3 pebrots vermells
- 3 albergínies
-Per donar-li un toc personal:
- 8 Sardines anxovades
- oli perfumat de farigola i romaní
- Sal i pebre
ELABORACIÓ PER FER LA RECEPTA DE COCA DE RACAPTE:
- Preescalfem el forn a 200 ºC amb calor a dalt i a baix.
- Preparem una safata de forn amb paper sulfurat i posem al damunt els pebrot vermells i les albergínies amb oli per sobre.
- Les posem al forn a escalivar durant 45 minuts a 200 ºC.
- Mentre estan les verdures al forn comencem a fer la massa per la coca.
- En un bol posarem la farina integral d’espelta i la sal i remourem be. Dissoldrem el llevat en l’aigua tèbia i l’afegirem al bol amb la farina, tornarem a remoure per integrar-ho tot. A continuació incorporarem l’oli d’oliva i tornarem a integrar-ho tot.
- Un cop tinguem integrat tots els ingredients de la massa, abocarem la massa a una superfície de treball per tal de pastar-la. Si teniu màquina per pastar perfecte, si no tocarà fer una mica d’exercici.
- Pastarem la massa durant uns 15-20 minuts fins tenir una massa elàstica.
- Deixarem reposar la massa aproximadament durant 1 hora o fins que dobli el seu volum.
- Ara , mentre tenim la escalivada al forn i la massa fermentant farem el sofregit.
- En una paella amb oli posarem la ceba tallada i la courem fins a caramel.litzar-la, es a dir, fins a tenir-la ben marroneta. Nosaltres li anem afegint aigua per que no s’enganxi, així no li afegim més oli del compte.
- Un cop la tenim caramel.litzada li afegim un mica de vi blanc i deixem evaporar l’alcohol.
- Ara incorporarem el tomàquet ratllat i deixarem que evapori l’aigua del tomàquet. Un cop estigui el sofregit a punt serà l’hora de posar sal i pebre al gust. Deixarem el sofregit esperant per la part final de la recepta.
- Segurament ja tindrem els pebrots i les albergínies escalivades i serà l’hora de treure-li la pell. Un cop els pelem els reservarem per la part final de la recepta.
- Molt be nois i noies, ja tenim el sofregit fet i la escalivada feta, ara serà l’hora de fer la coca.
- Posem la massa a sobre de la zona de treball i traiem l’aire interior amb els dits.
- Amassarem la massa amb un corró per deixar-la ben fineta.
- Un cop la tenim amb el gruix que més ens agrada la passem a una safata amb un paper sulfurat. Tallem el sobrant que surt per fora de la safata. No tireu aquest sobrant, si el torneu a pastar i feu panets tindreu un pa integral d’espelta. ( cuina d’aprofitament !!)
- Ara serà l’hora d’afegir el sofregit per sobre i l’escalivada ben repartida, una mica de sal i pebre i cap al forn.
- Enfornarem durant uns 15 minuts a 200 ºC amb escalfor a dalt i a baix. Ja sabeu que cada forn és un món, aneu vigilant!!
- Doncs ja ho tenim això, afegirem les sardines anxovades al damunt i un bon rajolí d’oli d’oliva, nosaltres li hem afegit el nostre oli perfumat amb farigola i romaní. És opcional però li dona un plus a la nostra coca de recapte.
Ho podeu fer amb farina normal però la farina integral d’espelta li dona un sabor més peculiar.