DENOMINACIÓ D’ORIGEN PENEDÈS

Denominació d'Origen Penedès
Denominació D’Origen Penedès

Gaudir del sol entre les vinyes, passejar per pobles i ciutats, i descobrir els grans vins dels cellers de la Denominació d’Origen Penedès, constitueix una experiència altament gratificant.

La influència del sol i del mar Mediterrani fan del Penedès un territori privilegiat per la nostra gastronomia catalana i pel cultiu de la vinya.

SITUACIÓ:

 De la Serralada Prelitoral al Mediterrani, del Llobregat al Gaià. Terra i sol, vinya i vi … en harmònic equilibri per nodrir la qualitat dels vins DO Penedès

 Denominació Origen Penedès

LA TERRA I EL CLIMA:

 La terra de la DO Penedès és àmplia i oberta i s’estén al llarg d’una gran franja de territori entre mar i muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. Dins d’aquest marc natural, els nostres vins, provenen de les millors vinyes seleccionades de la zona.

 ZONES:

 Enmig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del Penedès. Tres zones diferenciades constitueixen la DO: el Penedès Superior (propera a la Serralada Prelitoral), el Penedès Marítim (al costat del mar i de la Serralada Litoral) i el Penedès Central (entre una zona i una altra).

 MICROCLIMES:

 La Denominació d’Origen Penedès disposa d’una gran diversitat de microclimes, conseqüència de la proximitat litoral i de l’altitud. La climatologia és típicament mediterrània, és a dir, suau i càlida. La zona del Penedès Marítim (Baix Penedès i Garraf) és més temperada per la influència i proximitat de la mar. El Penedès Superior (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia i Baix Llobregat) té precipitacions més freqüents i de major contrast entre temperatures màximes i mínimes. El Penedès Central (fonamentalment Alt Penedès) és el compendi de tots dos microclimes.

 SINGULARITAT:

De la singularitat de la DO Penedès és la diversitat dels seus vins. Mil sabors, aromes, cossos i estructures … són el fruit de les diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes o del blau de les aigües mediterrànies.

 VARIETATS BLANQUES:

Denominació origen PenedèsLa DO Penedès, àmpliament reconeguda per la seva qualitat en els vins blancs, combina una oferta de vins elaborats amb les varietats tradicionals (xarel · lo, macabeu i parellada) amb altres que amb els anys s’han introduït i aclimatat amb èxit (chardonnay, Riesling , sauvignon Blanc …). I amb els vins del xarel.lo com estendard de la DO, els vins del Penedès són tot aroma, sabor i qualitat. Un plaer per als sentits.

Els vins blancs del Penedès ofereixen una riquesa aromàtica durant tot el període de joventut, entre el primer i segon any. Amb una textura suau i un bon equilibri entre acidesa i alcohol.

Els elaboradors ofereixen també blancs de fermentació en bóta o de criança que permeten descobrir altres extraordinàries sensacions i evolucionar positivament entre dos i cinc anys. A l’hora d’acompanyar els àpats, els blancs lliguen amb menjars suaus, preparades sense salses, com peix, marisc, ostres, ous, plats freds i formatges frescos o semisecs.

 VARIETATS NEGRES:

 Fruit de l’experimentació, de la constant innovació i de la recuperació de varietats pròpies que havien desaparegut i l’atenció a les noves tendències dels paladars, la DO Penedès ofereix una àmplia i exquisida gamma de vins negres de qualitat. Tot un luxe per als sentits .

Denominació Origen PenedèsEls vins negres del Penedès milloren amb el pas del temps si es mantenen en les condicions apropiades (protecció de la llum, olors i vibracions, temperatura uniforme no superior als 15 ° C). Segons la collita i el tipus de raïm, poden evolucionar entre 4 i 5 anys. A la taula, per acompanyar un reserva negre o senzillament un bon vi negre DO Penedès, es recomanen les carns vermelles i els rostits. Per als vins negres aromàtics, la carn blanca i els formatges blaus resulten d’allò més adequats i suggerents.

Més info a D.O. Penedès

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *