FESOLS DE SANTA PAU

Fesols de Santa pau

La Garrotxa és una comarca que gaudeix d’uns llegums molt especials. Els Fesols de Santa Pau són una varietat de mongeta més petita i amb forma de ronyó.

fesols de Santa apu
Fesols de Santa Pau

Té un cicle vital molt curt, d’unes 12 setmanes, i necessita unes condicions climàtiques especials. Per altre banda, la varietat més exquisida i la que dóna més prestigi a Santa Pau és la tavella grisa.

Es planta al mes de maig i es pot menjar a mitjans d’agost, tot i que s’aconsella plantar per Sant Joan i arrencar en la segona meitat de setembre. 

És un producte autócton, conreat a terra volcànica, la qual cosa el fa únic.

Les característiques específiques dels Fesols de Santa Pau fan que aquest producte sigui considerat d’alt valor gastronòmic, tant a la comarca de la Garrotxa com arreu de Catalunya, i que sigui l’ingredient principal d’una gran quantitat de receptes i un gran valor per la nostra gastronomia catalana.

Les seves qualitats, les adquireixen gràcies a la terra volcànica en què són cultivats, un sòl porós i lleuger que afavoreix la retenció de l’aigua de la pluja sense provocar embassaments.

Els Fesols de Santa Pau són blancs i de forma arrodonida, tenen una superfície lleugerament brillant i la seva textura és més aviat llisa. El gra és de mida petita, amb un pes mitjà de 18 a 30 g per 100 llavors.

Una vegada cuits, destaquen per tenir un gust molt suau, amb una textura especialment cremosa, una farinositat baixa-mitjana i una pell poc perceptible.

Nutricionalment parlant, el fesol conté molta fibra, hidrats de carboni complexes i proteïnes.

Tots els anys se celebra la Fesolada a Santa Pau i col.laboren molts restaurants que ofereixen diferents receptes, en les que, per descomptat, el producte dominant és el fesol.

 Els combinen amb peix, bolets, carns, ous, etc., omplint de goig els paladars dels ciutadans que volen gaudir de la festa. 

Fes click aquí per més informació.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *