Que són i com es fan ELS CALÇOTS

com es fan els calçots

Us fem una breu descripció de que són i com es fan els calçots . Sabeu que vol dir calçar un calçot ?

Els calçots deuen el seu nom a la manera com es conrea: es diu que les cebes es calcen quan són cobertes amb terra. Però, què vol dir això? Doncs que s’utilitzen com a llavors les cebes tendres que s’han criat d’un any per l’altre. Es col.loquen al camp deixant un espai generós entre ceba i ceba, i depenent de les condicions climàtiques i les característiques del sòl, s’obtindran calçots de diferents propietats. La conclusió final, és que una ceba tendra és l’inici d’una ceba seca o calçot.

El seu origen ve de la ceba blanca tardana de Lleida, tot i que ha evolucionat i s’han creat diferents bifurcacions.

Els calçots són sinònim de “festa”. A Catalunya celebrem les “calçotades”, i són l’excusa perfecta per fer trobades amb la família i els amics, per fer sortides d’hivern, i per gaudir d’aquesta hortalissa tan nostre.

calçotsImatge cedida per Restaurant El Xeremell (Vallgorguina)

Com es fan els calçots? Existeixen moltes maneres de cuinar els calçots, es fan al forn, al vapor, saltejats i els podem trobar en infinitat de receptes de la nostra gastronomia catalana que ens demostren que el calçot té moltíssimes possibilitats per ser consumits. Però, la manera més tradicional, és cuinar-los a la graella a foc viu, i acompanyar-los amb la seva salsa de calçots autèntica, un cop hem tret la pell cremada……….Boníssim!!!

Cal destacar els calçots de Valls, que tenen Denominació d’Origen, i són els més apreciats pels consumidors. De fet, a Valls, fa més de cent anys que fan calçotades i, fins i tot, organitzen tota una jornada amb activitats promocionals i d’oci.


És un festival veure menjar calçots ja que hi ha gent que es posa guants, gent amb pitet, gent amb tovalló al pit, gent amb la barretina per fer diada,….Així doncs, busqueu la vostra manera, que toca estirar el braç i menjar molts i molts calçots!

Salut i bon menjar!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *