LA RUTA DEL XATÓ

la ruta del xató

L’Alt  Penedès, el Baix Penedès i el Garraf us proposen La  Ruta del Xató, una  proposta de turisme gastronòmic de la mà del Xató.

xato1Les primeres referències escrites sobre el xató estàn documentades al segle XIX. Tot indica que es tracta d’un plat originari de l’àrea formada de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, i hi ha diferents versions sobre l’origen del nom. La més generalitzada és la que vincula el nom d’aquesta deliciosa salsa a l’acte d’aixetonament de la bóta (quan es posava l’aixeta a la bóta per tastar els primers vins de la collita).

La Ruta del Xató

Aquest plat és típic de la nostra gastronomia catalana i els seus principals ingredients plat són l’escarola, el peix dessalat (tonyina, bacallà, anxoves o seitons), les olives; i la salsa, que es fa amb ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d’oliva i sal. Malgrat que aquesta és la base de la salsa, hi ha petites variacions en funció de la població on es faci.

xato2

 La Ruta del  Xató us ofereix una forma fácil d’organitzar i planificar la visita a l’Alt Penedès, el Baix Penedès o el Garraf. Des del web www.rutadelxato.com podeu seleccionar l’escapada temàtica que més us agradi, tenir tota la información sobre el territori, els horaris de les activitats, l’itinerari per arribar al lloc i moltes coses més.

Les escapades temàtiques són una proposta que presenta els atractius de les tres comarques agrupades a la Ruta del Xató des d’una perspectiva turística: enoturisme,  gastronomía ,espais naturals, patrimoni cultural, música i festes tradicionals..

xato4

.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *