LES NOSTRES CIRERES

Cireres del Maresme, del Baix Llobregat o de la Ribera de l’Ebre. Vinguin d’on vinguin, les cireres són una maravella per la vista i per el paladar. Ja podem veure a les fruiteries i als mercats les paradetes plenes de color vermell.

És difícil anar a fer la compra sense que, en veure les cireres, ens agafi un fort desig de portar-nos un cabàs ben ple cap a casa.

 

De cireres del maresme destaquem les d’en Roca. Típic conreu d’Arenys de Munt introduït desde l’Empordà per dos germans minaires que es deien Roca de cognom.  Aquesta cirera es planta a partir del novembre, i té un gust entre dolç i àcid.

 

Al voltant de 500 hectàrees es destinen al conreu de la cirera de la Ribera de l’Ebre. Cap als anys 60 va haver-hi un avanç molt important en la tecnologia agrícola que va fer que l’agricultura de subsistència de la zona agafés força i es modifiqués, passant de conrear per auto abastiment a conrear d’una manera molt dinàmica obrint mercat.

 

De les zones muntanyoses del Baix Llobregat s’obtenen gairebé la meitat de les cireres de tota Catalunya. Fins l’any 1950 aproximadament, el poble de Sant Climent de Llobregat va rebre el nom de Cirerer del Llobregat, per l’alta productivitat d’aquesta fruita. Diferents varietats existeixen en aquesta zona tot i que la més coneguda és la Burlat. Son de les primeres que s’obtenen i tenen un gust dolç i fresc.

 

Parlem ara de les propietats nutritives d’aquesta fruita.  Aporten fibra necessària per un bon trànsit intestinal. Contenen polifenols, antioxidants de primera, potassi i petites quantitats de vitamina C. També tenen carotè que ens ajuda a mantenir un bon estat de la nostra pell.

 

A la cuina les cireres ofereixen plats molt vistosos. És cert que agafa protagonisme a les postres; tartes, cremes, sopes, acompanyades amb crema, nata o xocolata…. Però també son bones companyes amb algunes carns o peixos, en forma de salsa o decoratives. I per donar un toc diferent i alegre a les amanides, també es molt recomanable. És una manera de trencar motlles, sorprendre i deixar anar la nostra part més creativa.

 

Què us ve més de gust? Entrants, primers o postres? Feu el que feu, gaudiu de les cireres!

Salut i bon menjar!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *