POLTRE DEL RIPOLLÈS-CAVALL PIRINENC CATALÀ

poltre1

El poltre del Ripollès, una raça que tradicionalment s’ha conegut com a Hispà-Bretó però que avui en dia ja l’anomenem Cavall Pirinenc Català.

El Cavall Pirinenc Català prové del creuament d’eugues del país amb sementals de races Bretó,Comptois, Ardenès o Percheró. El cavall Hispà- Bretó de fora del nostre país difereixen del català com així ho demostren alguns estudis genètics, es per això que les associacions de criadors van acordar el 2007 anomenar-la Cavall Pirinenc Català ( CPC ).

El Cavall Pirinenc Català  en els seus primers mesos de vida s’anomenen pollins ( aproximadament fins als 6 mesos). A partir del 6 mesos  s’anomena Poltre i és quan es comercialitza la seva carn, no sobrepassant els 12-13 mesos per tal de que la seva carn sigui el més tendre possible.

La producció de poltre de muntanya al Ripollès consisteix en la cria dels ramats aprofitant les pastures de muntanya i la seva diversitat en les estacions de l’any.

Durant els mesos d’hivern les eugues pasturen a les valls, prop de les cases, on disposen d’alimentació complementaria si és necessària. A finals d’hivern i durant la primavera, on hi ha més abundància d’herba per alimentar-se i poder alletar als pollins,  és l’epoca de parts. A finals de primavera les eugues i els pollins pugen a les muntanyes on s’estaran tot l’estiu aprofitant les pastures alpines i sub-alpines.


Finalment, començant la tardor, les eugues baixen de les muntanyes i es deslleten els pollins que pasen a la fase d’engreix per ser comercialitzat més endevant com a Poltre.

poltre

Amb els poltres entre 8 i 12 mesos s’obté una carn molt tendra pel seu contingut en col.lagen. La carn de poltre té les mateixes proteïnes que la vedella però és menys grassa i conté, aproximadament, nou vegades més d’àcids grassos Omega3. La carn de poltre és rica en vitamines hidrosolubles, concretament les del grup B a part de les vitamines A i C.

A més a més, presenta millors índexs d’aterogeneïcitat i trombogeneïcitat, índexs relacionats amb l’arteriosclerosis i la trombosis arterial.

poltre2A diferència d’altres carns, la carn de poltre és molt tendra i això la fa molt apropiada per a persones de qualsevol edat; nens, adults, esportistes, persones amb carències de vitamines, etc..

Es caracteritza pel seu color rosat, per la seva poca quantitat de greixos, pel seu alt valor proteic i per la seva gran riquesa superior en ferro amb una fàcil digestió pel seu baix contingut en sodi.

Us deixem unes recomanacions gastronòmiques que ens fa l’associació de criadors d’eugues de muntanya del Ripollès:

Bistec: feu-lo volta i volta perquè quedi ben tendra. Les mateixes peces us poden servir per preparar deliciosos carpaccios i tàrtars.

Filet i mitjana: no massa cuit i , si us agrada, amb qualsevols salsa no massa intensa (es menjaria el seu gust delicat).

Rostits i estofats: s’ha d’anar amb  compte amb els temps de cocció, que han de ser més curts. I feu especial atenció al fricandó , que no se us desfaci.

Xurrasco: feu-lo a la brasa o a la planxa sense oli, perquè perdi l’excés de greix.

Hamburgueses, mandonguilles i salsitxes: la carn picada us dóna molt de joc. Simplement salpebrada la trobareu deliciosa. I si la voleu més gustosa, afegiu-hi all i julivert.

Cal que potenciem el consum intern de carn de poltre autòcton a casa nostre i així asegurar el manteniment de les nostres explotacions ramaderes així com asegurar el futur d’un patrimoni més a Catalunya, el Cavall Pirinenc Català.

 SALUT I BON MENJAR!!

Part de la informació d’aquest article ha estat extret de agrobotiga de la carn de Llanars.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *