SEGRIÀ GASTRONÒMIC

Segria gastronomic

Fruinar: Aquesta es una paraula creada a Lleida per descriure el fet de gaudir  de la cuina de la fruita. Les fruites més populars de la comarca són les pomes i les peres, però tampoc podem deixar de banda les prunes,els albercocs, les cireres, els préssecs o les figues.

Gràcies a  l’interès actual de la gent per portar una vida més saludable   amb productes de la terra i també gràcies a les noves generacions de  professionals de la cuina per crear noves receptes tradicionals a partir de noves combinacions de sabors i textures han donat una major promoció a la fruita de la comarca.

Diversos restaurants del Segrià s’han afegit a la campanya de “Fruinar”, incorporant en les seves cartes plats elaborats amb fruites de Lleida.

fruita segria

Gran part de la superfície de cultiu de la regió està ocupada per la poma i la pera. En el cas del Segrià cal esmentar també les figues d’Alguaire, una producció que es va desenvolupar a finals del segle XX i que avui ja s’ha convertit en un dels trets d’identitat d’aquest municipi.

 

 

figa segria
imatge extreta de www.festacatalunya.ca

Les figues d’Alguaire són de la varietat  coll de dama, també coneguda com coll de senyora o de la pera negra. Alguaire celebra la seva fira de la figa al mes de setembre.

Entre les festes i fires gastronòmiques de la comarca dedicades a la fruita també cal remarcar la Fira del Préssec del Ribagorçana que se celebra a Alfarràs.

Un altre ingredient que s’identifica amb el Segrià són els caragols. La celebració des del 1980 de l’Aplec del Caragol és el millor exemple de la importància de la cuina del caragol  a la comarca i es una de  les festes gastronòmiques  més multitudinària del país.

cargols segria

 

Els plats  més tradicionals de la comarca del Segrià són l’escalivada, les carxofes al caliu , la carn a la brasa, la catxipanda o l’arengada amb suc.

Les coques són un altre dels productes imprescindibles a la cuina del Segrià. Un exemple del aprofitament del productes de la terra en elaboracions senzilles i nutritives.

 Entre les salades les més  populars son  la coca de samfaina preparada amb carbassó, albergínia,pebrot vermell, ceba i arengades. Els panadons , pastes farcides de tradicionalment amb espinacs, panses i pinyons també son altres tipus de coques salades més populars.

En els dolços  destaquem la coca tapada de Sarroca, una coca de brioix  farcida de capes de farina ,sucre i oli. Un altre dolç a destacar són els granados, unes galetes de pasta seca amb gust d’ametlla.

Alguns municipis de la comarca es troben integrats en les zones de producció de la DO Costers del Segre, on predomina l’elaboració de vins blancs lleugers i moderadament aromàtics, rosats amb bon cos i suficient acidesa i negres equilibrats i amb aromes de bosc.

El sud del Segrià també es troba dins la DOP les Garrigues, que reconeix la qualitat de l’oli elaborat amb la varietat arbequina.

Receptes tradicionals del Segrià:

 • Arengades a la graella
 • Truita amb trampa
 • Panadons d’espinacs
 • Albergínies a la lleidatana
 • Olla de congre sec
 • Caragols a la llauna
 • Catxipanda amb caragols
 • Cuinat de vedella amb préssecs a la lleidatana
 • Fideus a la cassola
 • Bacallà a la lleidatana
 • Truita de riu amb samfaina
 • Cócs de panís amb melmelada de préssec
 • Peres al vi

Ens veiem al Segrià,…..

Salut i bon menjar!!

Aquesta informació ha estat extreta de Guies gastronòmiques i turístiques de les comarques de Catalunya de Ediciones Primera Plana.

2 comentarios en “SEGRIÀ GASTRONÒMIC”

 1. jo estic fent un treball sobre el segria i… l’aig d’entredar demà uuuiiii quins nervisss!! gracies per la teva maravellosa informacio del segriaaa
  aii !!!! i jo visc a lleida buenoo…a eu poblet molt petito que s’anomena PENELLES i antigament les PENYELLES

 2. jo estic fent un treball sobre el segria i… l’aig d’entredar demà uuuiiii quins nervisss!! gracies per la teva maravellosa informacio del segriaaa
  aii !!!! i jo visc a lleida buenoo…a eu poblet molt petito que s’anomena PENELLES i antigament les PENYELLES ADEEEU

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *