CREMA CATALANA DE SANT JOSEP

Del rànking de postres típics de la nostra terra, la crema catalana es porta el reconeixement més gran. Fet a les nostres cuines per les nostres àvies, i per les àvies d’aquestes, és un postre antic que continua tenint lloc a les cuines més tradicionals.

A la crema catalana també l’anomenem d’altres maneres, crema cremada o crema de Sant Josep, perquè antigament era per aquesta època quan es començava a preparar. Abans, cap a la primavera, era quan es recollien més quantitat d’ous, i per tal d’aprofitar aquest excés, feien la crema, ja que els ous són el seu ingredient principal.

Es presenta en cassoleta de fang, i el toc final és donar-li el color marró de la crosta, al cremar el sucre que li tirem a sobre.

Hi ha diferents varietats, ja que el postre ha anat evolucionant, i els cuiners més agosarats, afegeixen cafè, decoren amb nata, o fan alguna cosa diferent que la fa especial.

 

 

Per tal que passeu un dia de Sant Josep complert, us deixem una de les moltes receptes de crema catalana clàssica:

  • 1 l de llet
  • 8 rovells d’ou
  • 200 gr. de sucre
  • 40 gr. de midó de blat de moro
  • Sucre per cremar
  • Pell d’una llimona
  • 1 canó de canyella

 

Poseu a bullir la llet amb un canó de canyella i la pell de la llimona. Quan trenqui el bull retirem la pell de la llimona, perquè no ens amargui la llet, tapem la cassola i deixem infusionar el canó de canyella

A part, bateu amb força els rovells d’ou amb el sucre, fins que agafin un to clar i augmentin de volum. Afegiu el midó i continuem batent. Vessem la llet calenta, però no bullint, sense el canó de canyella i ho integrem tot plegat.

Podem colar el resultat, si veiem algun grumoll, però no és necessari. Ho tornem a l’olla, i coem, a foc lent, remenant constantment, cap al mateix costat, fins que agafi textura de crema. Trigarà uns cinc minuts. Procureu que no trenqui el bull, perquè acostuma a tallar-se.

L’aboqueu en una plata, la tapeu a pell amb plàstic film i, quan estigui freda, hi espolseu una capa de sucre i la cremeu amb una pala apropiada, ben roent.

Si no teniu pala de cremar, podeu gratinar-la en el gratinador del forn. És una opció ben vàlida.

Cremeu-la i mengeu-la immediatament. Si la cremeu amb molta antelació, el cremat s’estovarà i no tindrà cap gràcia.

Recepta treta del blog Semproniana de l’Ada Parellada.

 Molta sort als que feu la recepta per primera vegada. Amb cura i bona intenció, segur que us ensortireu!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *