FORMATGES BAUMA

formatges bauma

A 1,5 km de Borredà, pujant una carretera de corbes implacables, es troba la Solana, una masia que disposa d’una petita formatgeria. El que antigament va ser una granja, es va convertir en un lloc modest, on s’elaboren diversos tipus de formatge, majoritàriament de cabra i ovella.


Toni-chuecaTot va començar fa ja més de 30 anys, quan Toni Chueca, va decidir canviar el bullici de Terrassa per la tranquil · litat de la muntanya. Abans de la Solana, va ser la Bauma la que va veure néixer els formatges, gràcies a la llet del ramat que hi habitava. Ella els va donar el seu nom, gairebé sense valorar massa si era l’adequat. Un temps més tard, la família es va mudar a la Solana, i va transformar la granja.

Per circumstàncies el ramat va emigrar, i a partir de llavors és una empresa externa la que subministra la llet, això si, valorant moltíssim la qualitat del proveïdor.

Són tres persones qui treballen el formatge  d’una manera artesanal, però al mateix temps, utilitzen tecnologies que ajuden a la seva elaboració. Entre els seus productes, el Carrat i el Garrotxa, el cremós i el tendre, o fins i tot, iogurts de llet de cabra, tots ells d’exquisit sabor i qualitat.


formatge-carratDestaquem el formatge Carrat, ja que és una varietat que té alguns detalls singulars. Té forma quadrada i està recobert de carbó vegetal, el que li dóna un color negre, com si fos cendra. És de textura suau però amb sabor intens, molt agradable al paladar.

Els seus productes compten amb numbrosos premis com els que destaquem a continuació:

  • World Cheese Awards reconeix amb un premi d’Or el formatge Ovella Bauma i amb un premi de Bronze el Cremós, l’any 2011.
  • Premi d’Artesania, juliol 1992.
  • Medalla d’Or en el VI Concurs de Formatge de Quallada Àcida de la Seu d’Urgell l’any 2000.
  • Medalla d’Or obtinguda en el 1er Cata Internacional de Formatges per Alimentària l’any 1986.
  • ……….

I molts més premis que ha obtingut al llarg de la seva vida com a formatger artesà.

Gràcies Toni per obrir-nos les portes de casa teva, i deixar que ens acostéssim una mica a conèixer el món artesanal dels formatges.

formatge

www.formatgebauma.com

Salut i bon menjar!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *