GASTRONOMIA DE LA CONCA DE BARBERÀ

Gastronomia conca de barbera

gastronomia conca de barbera

Els vins de la Conca de Barberà són uns dels productes que millor identifiquen el treball agrícola a la comarca.

La situació de la Conca de Barberà, entre la costa tarragonina i les comarques lleidetanes, ofereix una interessant combinació de productes de la terra i gastronomia tradicional. A més, cal afegir especialitats locals com els carquinyolis de l’Espluga de Francolí, els merlets de Montblanc, l’all de Belltall, les castanyes de Vilanova de Prades o el romesco de bacallà de Santa Coloma de Queralt, que fan que la gastronomia de La Conca de Barberà sigui un plaer pel visitant.

gastronomia conca de barbera 2Però la Conca de Barberà és viva, igual que la seva gastronomia, i desde fa uns anys està prenent protagonisme un producte que fa anys ja es conreava i que s’ha tornat a recuperar a la comarca, com és el Safrà. Així doncs, s’incrementen els productes identificatius de la comarca de la Conca de Barberà.

Un  xic d’història:

Malgrat que el cultiu de la vinya a la Conca de Barberà està documentat des de l’època dels romans, el veritable desenvolupament de la viticultura a la comarca es troba lligat a la tasca desenvolupada a partir del segle XII pels monjos del monestir de Poblet i els monjos guerrers de l’ordre del Temple de Barberà de la Conca.

Els coneixements dels monjos van ser compartits amb els pagesos de la comarca, que de la mateixa manera els van transmetre a diverses generacions de viticultors.

gastronomia conca de barbera 3
Imatge extreta de www.doconcadebarbera.com

Entre finals del segle XVIII i mitjans del XIX, l’activitat vinícola a la comarca va viure un nou impuls amb l’exportació del vi i aiguardent al nord d’Europa i Amèrica, que va permetre que la vinya es convertís en el conreu majoritari a la regió.

Després de la plaga de la filoxera, la Conca de Barberà va ser la pionera en l’agrupació de pagesos en cooperatives agrícoles, vinculades en la majoria dels casos a la construcció de cellers modernistes projectats per Pere Domènech i Cèsar Martinell, batejats per Àngel Guimerà com «catedrals del vi». Aquests cellers configuren una interessant ruta enoturística per localitats com l’Espluga de Francolí, Sarral, Barberà de la Conca, Rocafort de queralt, Montblanc o Pira.

gastronomia conca de barbera 4Dècades després, el 1989, els vins de la Conca de Barberà van aconseguir el reconeixement com a denominació d’origen. 

Des del segle XV fins al XIX la Conca de Barberà era un dels territoris productors més significatius de safrà. Santa Coloma de Queralt era un punt de comercialització del safrà clau en aquella època. I no tan sols dins del nostre país, sinó que aquesta zona exportava safrà a diverses parts del món. Els anys vint del segle XX és l’últim període del qual es té notícies de la darrera comercialització de safrà conreat a la comarca.

Productes locals:

El repàs a la gastronomia de la Conca de Barberà i als plats tradicionals de la comarca mostra influències tant de la gastronomia tarragonina, en amanides amb romesco o calçotades, com de la lleidetana, encapçalades per les coques de recapte o els plats de cargols.

També és típica l’elaboració d’embotits artesanals, com llonganisses, botifarra blanca o botifarra negra.

gastronomia conca de barbera 5
Imatge extreta de webfacil.tinet.org/concahostal

El recorregut gastronòmic per la Conca de Barberà permet descobrir altres productes i plats autòctons, especialment vinculat a una localitat concreta. És el cas  de l’all de Belltall, de cabeça petita, textura fina i gust intens, les castanyes de Vilanova de Prades, la mel de Blancafort, els formatges de l’Albió o el safrà de Rocafort de Queralt. A Santa Coloma de Queralt és típica l’elaboració de cócs amb arengades, botifarres, llom i pebrot escalivat, amés de la preparació de romesco de bacallà.

gastronomia conca de barbera 6
Imatge extreta de www.esplugaturisme.cat/

També hi ha diverses especialitats locals entre els productes dolços. A Montblanc destaquem els merlets, uns confits farcits d’ametlla i recoberts amb una pasta dolça d’ous, farina i sucre, creats per una pastisseria a mitjans del segle passat, i la coca de Montblanc, una coca de pa de textura esponjosa, recoberta de sucre i amb regust d’essències aromàtiques (anís o matalafulla). Les estrelles dolces de l’Espluga de Francolí són els carquinyolis, que s’elaboren amb gran èxit des del 1888.

Alguns plats tradicionals de la Conca de Barberà:

  • Sopa de festa major
  • Coca d’espinacs
  • Carxofes amb pernil
  • Arròs de conill
  • Bacalla amb carbassó
  • Llenguado al cava
  • Caldereta de conill
  • Perdiu xopada
  • Pollastre amb samfaina
  • Ànec amb vi negre
  • Xai guisat
  • Prunes al vi
  • Canonets de crema
  • Magranes amb vi i sucre

Ens veiem a la Conca de Barberà,….

*Aquesta informació ha estat extreta de Guies gastronòmiques i turístiques de les comarques de Catalunya de Ediciones Primera Plana.

Salut i bon menjar!!