PA DE VI AMB PANSES

pa de vi

Gaudint d’una copa de vi i veient un anunci de TV de pa de motlle vaig recordar un tweet que em va arribar on parlava dels tipus de vi i com fer pa de vi substituint la meitat d’aigua per vi. Així que em vaig apropar a una botiga de vins per comprar un cabernet sauvignon i a la fleca a per farina i llevat i em vaig posar mans a la massa.

Aquest pa de vi és de fermentació ràpida per als que no volen invertir molt temps però volen gaudir d’un pa casolà diferent.

INGREDIENTS:

  • 1Kg de farina de forner 
  • 50 g. de llevat fresc de fleca 
  • 240 g. de vi negre 
  • 240 g. d’aigua 
  • 40 g. de panses petites 
  • 15 g. de sal 
  • Oli d’oliva verge extra 

ELABORACIÓ:

  1. Preparem i pesem tots els ingredients abans de començar a pastar ja que ens tacarem les mans i ens serà difícil treballar així. 
  2. En un bol gran pesem 800g de farina tamisant-la i reservem 200g mes per anar cubrint la superfície de treball i aportant a la massa quan ho demani. A continuació pesem la sal sobre de la farina. 
  3. En un got dissolem el llevat amb l’aigua tèbia sense sobrepassar els 40 º C deixant-la reposar durant 15 minuts. 
  4. D’altra banda pesem el vi i preparem les panses. 
  5. Barregem la farina amb la sal i a continuació incorporem el vi. Barregem bé amb les mans fins que se’ns faci una pasta que es trenqui en trossos. 
  6. A continuació afegim el llevat dissolt en aigua al bol i barregem fins a formar una bola que se’ns desprengui del bol. Si veiem que està massa seca hi afegim una mica d’aigua i si està massa tova i mullada afegim farina. (tot dependrà de la farina que hàgim comprat). 
  7. 1er Amasat: A partir d’aquest moment passem la massa a una superfície plana prèviament enfarinada, si pot ser en una fusta, i amasem durant 15 minuts agafant amb una mà una punta de la massa i amb l’altra estirant l’altra punta amb el palmell de la mà fins que sembli que es vagi a trencar, després torna a unir els extrems i repetim de forma enèrgica i rítmica durant els 15 minuts i acabem deixant-la en forma de bola. Si se’ns enganxa afegim farina sobre la superfície i seguim treballant. 
  8. 1a Fermentació: Un cop passat aquest temps deixem la massa al bol prèviament enfarinat o sucat amb oli i tapem amb un drap humit d’aigua calenteta però ben escorregut. Deixarem fermentar fins que dobli el seu volum (aproximadament uns 40 minuts). 
  9. 2n Amasat: Tornar a repetir la mateixa feina com el del primer pastat però aquesta vegada amb menys energia i sense estirar tant durant 15 minuts més. 
  10. Un cop acabat el segon pastat afegim les panses, ens untem oli a les mans i barregem perquè es reparteixin uniformement formant finalment una bola amb els plecs a la base. 
  11. 2a Fermentació: Enfarinem bé la superfície i deixem la massa a sobre. Empolvorem amb una mica de farina per sobre i tapem amb un drap net. Ho deixem fermentar uns 30-40 minuts. (Fins que torni a doblar el seu volum). 
  12. Aprofitant aquesta segona fermentació encenem el forn dalt i baix a 220 º C i deixem col · locat una safata dins perquè s’escalfi. 
  13. Enfornat: 10 minuts abans de posar la massa al forn col · loquem una safata amb aigua a la part inferior del forn per crear un ambient d’humitat. 
  14. Quan tinguem la massa fermentada la posem amb molta suavitat a la safata de coure, prèviament enfarinada, i fem dos talls en creu amb un ganivet molt afilat sobre la superfície, a continuació pulveritzem el forn amb aigua amb un esprai o ens mullem les mans i esquitxem, …. i a enfornar s’ha dit!! 
  15. Aproximadament l’enfornat durarà uns 45-50 minuts (depèn del forn) 
  16. Quan hagin passat 20 minuts baixem la temperatura a 200 º C, traiem la safata amb aigua i deixem coure 20-30 minuts més. Sabrem que el pa està fet quan colpegem amb els artells la base i sona buit. 
  17. Deixem refredar el pa en una reixeta per afavorir la ventilació durant un mínim d’1 hora, fins que estigui fred. (No tallar abans, …. el bo es fa esperar). 

Aquest és un pa ideal per torrat

NOTA: Al enfornat cal anar amb compte que no se’ns cremi per la part de dalt. Un consell perquè no es cremi és posar sobre del pa paper d’alumini quan considerem que tenim el torrat que volem.

SALUT I BON MENJAR!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *