Diu la rondalla que una vegada es van trobar a una masia tres bisbes que havien de reunir-se per arribar a uns acords. Van demanar-li al masover alguna cosa per beure i brindar, i d’aquesta manera deixar signat l’acord. Va portar ratafia i els bisbes no coneixien aquesta beguda.
Li van preguntar que com es deia la beguda i el masaire va dir que era una beguda que feien ells per consum habitual però no tenia nom. Tots tres van començar a pensar quin nom li posarien i un d’ells va donar-se un cop de mà al front dient: Rata-fiat! Amb aquesta paraula donaven per ratificada la decisió final d’aquella reunió. I així va ser com aquest licor va adquirir el seu nom.
La ratafia és un licor que antigament es feia a totes les cases de pagès de manera manual i per consum propi. Actualment existeixen diversos llocs on es fa aquest licor però, que sigui la cinquena generació de la família que ho fa…? A Sant Quirze de Besora trobem la destil.leria Bosch fundada a l’any 1892. Més de 120 anys d’història!!
La ratafia la fan un cop l’any. Cap a Sant Joan recullen nous tendres i les posen a macerar amb aiguardent i altres fruits i herbes que acaben de donar-li aquell aroma tan personal. Podem diferenciar dos tipus de ratafia, la estàndard i la reserva. La primera està de 3 a 6 mesos reposant en bota i la reserva està de 2 a 3 anys. Vam tastar la reserva i és molt intensa! No passa desapercebuda!
Quan entres a la destil.leria t’envaeix aquella olor tan característica…una barreja d’herbes, alcohol i fusta que s’endinsa en el teu interior….la sensació és indescriptible.
Les instal.lacions dels Bosch són humils. Sembla que no hagi passat el temps a l’obrador, i de fet, treient alguns canvis com la forma d’escalfament, el procés és exactament igual que fa un segle! Potser han renovat estris però la manera de fer és idèntica a la d’abans. Ens va cridar l’atenció que l’autoclau és de l’any 1912 i continua funcionant amb un ritme d’un o dos cops a la setmana!
No només fan ratafia, sinó que també destil.len altres licors com aiguanaf, aromes de Rupit, licor de Núria, etc.. I cal destacar que la Generalitat de Catalunya va concedir a la destil.leria Bosch la carta d’artesà alimentari que garanteix la qualitat dels seus licors i reconeix la tasca del treball manual i el seu procés d’elaboració amb productes naturals.
Així doncs, sigui com aperitiu o postres, sigui per pair o per cuinar, no deixeu de prendre ratafia, amb tot allò que vulgueu combinar.
Salut i bon menjar!